Utilizată la o gamă variată de activități, îmbrăcămintea de protecție are rolul de a apăra utilizatorul împotriva unor riscuri și mai variate. În funcție de aplicația unde va fi folosită, îmbrăcămintea de protecție poate fi croită din materiale naturale sau materiale sintetice rezistente la uzură.

Apărarea pielii este unul din principalele roluri ale îmbrăcămintei de protecție. În mediile industriale, ateliere auto sau șantiere, riscurile de accidentare pot fi ținute sub control cu ajutorul echipamentului de protecție potrivit.

Îmbrăcămintea de protecție rezistentă la abraziune este o alegere potrivită pentru astfel de medii de lucru. Realizată din bumbac de densitate mare sau tercot de poliester, aceasta poate fi dotată cu întărituri la zonele predispuse la uzură. Astfel, pielea utilizatorului este protejată de contactul cu suprafețe rugoase, așchii, praf sau zgârierea ușoară. Îmbrăcămintea de protecție pentru temperaturi înalte oferă o rezistență crescută la căldura de contact și de convexie, dar și la stropirea cu metal topit. În acest caz, pielea utilizatorului este cel mai bine protejată când se folosește un echipament de protectie complet, atât la nivelul corpului, cât și al capului și mâinilor.

Îmbrăcămintea de protecție acoperă o gamă mai largă de utilizări: pentru munca în industria chimică, farmaceutică, vopsitorie sau în medii de lucru cu expunere la substanțe iritante sau periculoase, combinezoanele de protecție sunt echipamentul standard. Realizate din materiale sintetice, combinezoanele sunt gândite pentru o protecție integrală a corpului. În funcție de gradul de protecție, combinezoanele antichimice sunt destinate folosirii la operațiuni cu risc relativ scăzut, precum curățenia sau vopsitoria, sau pentru activități cu riscuri crescute de accidentare. Pentru operațiuni de decontaminare, curățare chimică, sau mânuirea substanțelor toxice sau radioactive, combinezoanele sunt o formă esențială de protecție.

Dincolo de riscurile mecanice sau chimice, imbracamintea de protectie joacă un rol important și pe timpul verii. Expunerea îndelungată la razele ultraviolete ale soarelui nu vine fără riscuri, în special la munca în aer liber. De aceea, îmbrăcămintea de protecție pentru sezonul cald trebuie să ofere atât siguranță, cât și confort. Aceasta trebuie să fie ușoară, respirabilă, iar materialul din care este croită trebuie să ofere protecție împotriva razelor UV.

Pentru o siguranță optimă la lucru, îmbrăcămintea de protecție trebuie selectată după evaluarea riscurilor prezente în mediul unde se va desfășura activitatea. Bineînțeles, aceasta trebuie completată cu alte echipamente de protecție individuale, acolo unde este cazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *