Sisteme de securitate – o scurta clasificare pe intelesul tuturor

Sisteme de securitate – cu ajutorul lor ai sansa de a preveni intrarea prin efractie in locuinta ta si de a te proteja eficient de raufacatori. Activitatea umana, viata sau proprietatea pot fi serios afectate de actiunea iresponsabila, antisociala a factorului uman. In acest sens, au aparut si si-au dezvoltat activitatea, firme specializate in conceperea si montarea de echipamente si sisteme ce utilizeaza tehnici sofisticate de securitate care au ca obiect protejarea oamenilor si a bunurilor acestora.

Ce sunt sisteme de securitate?

Sistemele de securitate se regasesc in practica sub forma echipamentelor de detectie, avertizare, alarmare si supraveghere a zonelor aeroportuare, a traficului, a zonelor aglomerate, pentru institutii financiar-bancare, pentru transportul banilor si valorilor, de protectie, prevenire si alarmare a populatiei civile contra dezastrelor naturale, de personalizare si a accesului, de prevenire a crimelor si infractiunilor.

Clasificare sisteme de securitate

 

Alarmele antifurt sunt denumite si sisteme de perimetru de securitate, sisteme de detectie perimetrala, protectie perimetrala, dar si sisteme de detectare a intruziunilor.

Ele sunt impartite in doua domenii principale:

– alarme antiefractie pentru locuinte;

– alarme antiefractie si detectoare de miscare in perimetre industriale.

Dupa perimetrul protejat de sistemele de securitate, acestea se impart in doua categorii:

1. Sisteme de alarma pentru interior:

– Detectoare pasive cu infrarosu;

– Detectoare cu ultrasunete;

– Detectoare cu microunde;

– Barierele cu infrarosu;

– Detectoare pentru geam spart;

2. Sisteme de alarma pentru exterior:

 Senzori de vibratii;

 Senzor pasiv de detectare a campului magnetic;

 Senzor pasiv de detectare a campului electromagnetic;

 Bariera cu microunde.

Detectoarele pasive cu infrarosu

Detectorul pasiv infrarosu (PIR) este unul dintre cele mai comune detectoare folosite in mediile de afaceri si de uz casnic deoarece este ieftin si de incredere.

Termenul “pasiv” inseamna ca detectorul este capabil sa functioneze fara a fi nevoie sa genereze si sa radieze propria energie, spre deosebire de ultrasunete si de microunde, care sunt detectoare volumetrice “active” in functiune.

PIR sunt capabile sa distinga un obiect ce emite infrarosii prin invatarea, in primul rand, a temperaturii ambiante a spatiului monitorizat si apoi detectarea unei schimbari de temperatura cauzate de prezenta unui obiect. Folosind principiul de diferentiere, care este o verificare a prezentei sau absentei, PIR verifica daca un intrus sau obiect este de fapt acolo. Crearea de zone individuale de detectare in cazul in care fiecare zona cuprinde una sau mai multe straturi creeaza diferentierea. Intre zone exista zone cu sensibilitate 0 (zone moarte), care sunt utilizate de catre senzorul pentru comparatie.

Prezenta unor sisteme de securitate descurajeaza tentativa de patrundere frauduloasa in locuinta sau in perimetru, sesizeaza conditiile care pot duce la declansarea unui incendiu si scurgeri de gaze. Sistemele de securitate te ajuta sa limitezi riscul producerii de pagube materiale, protejeaza viata oamenilor si te ajuta sa obtii o diminuare a valorii primei de asigurare.

Instalarea de sisteme de securitate va face ca securitatea zonei in care este amplasat sa creasca si vei avea control absolut, fiind protejat 24 din 24 de ore, 365 de zile pe an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *