Sisteme de supraveghere, Cerberul modern

Sisteme de supraveghere sunt acele echipamente electronice care te ajuta sa-ti controlezi mai usor proprietatile tale cum ar fi: casa in care locuiesti, casa de vacanta, magazine sau parcari. Cu ajutorul acestor sisteme de supraveghere vei sti in permanenta ce se intampla sau s-a intamplat in zonele supravegheate.

Sisteme de supraveghere – Domenii unde se pot folosi

 

– afacerile tale, ca de exemplu: magazine, hale de depozitare, hale de productie sau birouri;

– supravegherea parcarilor;

– supravegherea spatiilor din domeniile publice;

– supravegherea spatiilor comune, cum ar fi cele detinute de asociatiile de proprietari.

Sisteme de supraveghere – Componente de baza

 

 Camerele de supraveghere;

 Mediul de stocare a imaginilor;

 Cablurile;

 Alimentatoarele camerelor;

 Dispozitivul de inregistrare a imaginilor;

 Monitor.

Camerele de supraveghere pot fi de urmatoarele tipuri:

 In functie de tipul de senzor de imagine – CMOS sau CCD;

 In functie de rezolutia la care reproduce imaginile pot fi de la 420 linii TV, pana la camere full HD;

 dupa modul de transmisie a imaginii captate – camere analogice sau camere IP.

Dispozitivul de inregistrare a imaginilor poate fi:

 PC – sistemul de inregistrare este alcatuit din placa de captura si calculator pentru inregistrarea imaginilor provenite de la camerele analogice sau doar din calculatorul si softul necesar pentru preluarea imaginilor de la camerele IP;

 DVR stand alone sau digital video recorder – este alcatuit dintr-o unitate compacta care indeplineste toate functiile necesare inregistrarii imaginilor captate de la camere;

 NVR – network video recorder este folosit pentru preluarea cadrelor de la camerele IP;

 DVR hibrid – acesta are posibilitatea preluarii imaginilor atat de la camere analogice, cat si de la camere IP.

Alimentatoarele camerelor video

Acestea servesc la alimentarea cu energie electrica necesara functionarii camerelor video. Solutia optima pentru un sistem de supraveghere sau televiziune cu circuit inchis este utilizarea unei surse ce are incorporat si un acumulator de back-up, pentru situatiile in care se intrerupe alimentarea cu energie electrica, si iesire protejata cu siguranta, pentru fiecare camera in parte. In cazul in care sursa nu are acumulator de back-up incorporat aceasta va fi conectata la un UPS.

Sisteme de supraveghere – Avantaje

 

Tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani si cu toate acestea ea evolueaza in contnuare, iar echipamentele prezente pe piata la aceasta ora ofera posibilitatea utilizatorilor sa vada inregistrarile sau sa urmareasca camerele de supraveghere in timp real de la orice calculator conectat la internet sau de pe telefonul mobil. Conditia minima pentru aceasta este ca DVR-ul sau serverul sa fie conectat la internet.

O alta solutie o reprezinta camerele IP care ofera avantaje tehnologice mari in sectorul calitatii video si instalarii wireless. Camerele analogice ofera rezolutii la standardul TV, adica un maxim de 0.4 megapixel. Rezolutiile camerelor IP sunt mult mai mari ajungand pana la 5 megapixel. Ele pot capta imagini cu mult mai clare.

Aceste calitati le recomanda pentru solutii complexe cum sunt cazinouri sau banci. Comunicatia wireless la camerele IP nu are atatea probleme fata de camerele analogice, iar functia de criptare a semnalului este integrata direct in camera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *