Topul cerintelor minime in securitatea muncii

Securitatea muncii, dar si sanatatea in munca, nu reprezinta altceva decat un ansamblu de activitati care au drept scop asigurarea de conditii cat mai bune pentru desfasurarea procesului de munca. De asemenea, securitatea si sanatatea in munca apara sanatatea, integritatea corporala si integritatea vietii a tuturor persoanelor care sunt angrenate in procesul muncii. Securitatea si sanatatea in munca trebuie sa respecte anumite standarde, masuri si reguli, care se aplica tuturor celor participanti la procesul de munca.

Securitatea muncii – definitii

Securitatea muncii mai este denumita si protectia muncii sau, alaturi de santatea in munca, sanatate si securitate in munca – SSM, pe scurt.

Pe langa faptul ca angajatorul trebuie sa tina cont de anumite reguli cu privire la securitatea muncii, el este obligat sa-si instruiasca personalul pentru a preveni eventuale accidente la locul de munca.

In acest sens, putem sune ca paza buna trece primejdia rea!

Top 18 cerinte minime pentru securitatea muncii

1. Observatia preliminara. Toate punctele mentionate sunt obligatorii si se aplica de fiecare data cand este nevoie, in functie de caracteristicile locului de munca, de activitate, imprejurari sau riscuri.

2. Stabilitatea si rezistenta. Cladirile in care se desfasoara activitatea muncii trebuie sa fie rezistente si cladite in functie de natura utilizarii lor.

3. Instalatiile electrice. Acestea trebuie proiectate cu cap, bine gandite, pentru a nu exista riscuri de accidentari. In plus, angajatii trebuie echipati corespunzator.

4. Cai si iesiri de urgenta. Acestea trebuie sa fie in permanenta libere si sa existe un numar corespunzator de astfel de cai de acces in functie de numarul de angajati.

5. Detectarea incendiilor si prevenirea lor. Fiecare loc de munca trebuie prevazut cu dispozitive corespunzatoare, astfel incat incendiile sa poata fi stinse.

6. Ventilatia locurilor de munca in orice spatiu inchis. In special pe timp de vara acest aspect este important si trebuie utilizata ventilatia fortata.

7. Temperatura din incapere. Temperatura din orice incapere trebuie sa fie adecvata, astfel incat munca sa se desfasoare cat mai usor si in siguranta.

8. Iluminatul. Iluminatul natural este cel mai important, iar acolo unde nu este posibil trebuie sa se apelee la iluminatul artificial.

9. Usi si porti. Daca exista in incinta usi transparente, acestea trebuie marcate corespunztaor.

10. Zone periculoase. Trebuie marcate cat mai clar si trebuie concepute astfel incat sa intre doar persoanele autorizate.

11. Incaperi special concepute pentru odihna. Acestea trebuie prevazute cu scaune cu spatar si mese, pentru odihna.

12. Femeile gravide, dar si mamele care alapteaza. Angajatul este obligat sa le ofere locuri de odihna special amenajate pentru a se odihni in pozitia culcat.

13. Instalatiile sanitare. Vestiarele sunt absolut necesares. Trebuie sa existe si toalete, dusuri si chiuvete.

14. Echipamentele de prim-ajutor. Toate locurile de munca trebuie dotate cu truse de prim-ajutor.

15. Lucratori cu dizabilitati. In amenajarea locurilor de munca trebuie sa se tina cont si de persoanele cu dizabilitati.

16. Circulatia autovehiculelor si a pietonilor. Locul de munca trebuie organizat astfel incat si pietonii, dar si autovehiculele sa circule nestingheriti.

17. Locuri de munca in aer liber. Astfel de locuri de munca trebuie sa ofere conditii speciale de organizare a spatiului pentru munca si sa protejeze angajatii.

18. Principii ergonomice. Locul de munca trebuie echipat corespunzator si cat mai ergonomic pentru productivitate in munca si pentru mentinerea starii de santatate a lucratorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *